Geschiedenis

Geschiedenis S.V. De Vrijheid Castricum

Kort na de Duitse bezetting van 1940-1945; de Tweede Wereldoorlog werd in Nederland de organisatie Nationaal Instituut Steun Wettig Gezag opgericht, die ook een krantje uitgaf onder de naam “De Vrijheid”. Binnen deze organisatie werden op veel plaatsen schietoefeningen gehouden door vrijwilligers (burgers) van o.a. de toenmalige Rijkspolitie, Gemeentepolitie, Grenspolitie en Nationale Reserve. Op 19 juli 1952 werd door een aantal van die schutters de nationale schuttersbond "De Vrijheid" opgericht, waarbinnen plaatselijke schietsportverenigingen zich bundelden. Deze bond werd door de minister van Oorlog erkend op 29 november 1952. De bij de nieuwe bond aangesloten verenigingen werden vernoemd als commissies. In Castricum werd dit "De Vrijheid Schietcommissie Castricum".

Bij het opheffen van de organisatie Nationaal Instituut Steun Wettig Gezag gaan de plaatselijke schietverenigingen verder in een eigen orgaan genaamd "De Vrijheid". Elke vereniging ging binnen deze nieuwe organisatie een eigen bestaan leiden. Zo ook De Vrijheid Castricum, in 1950 is de officiële inschrijfdatum maar de oprichting al in 1948.

De eerste wedstrijd van de "Streekcompetitie", die in de geschreven analen terug te vinden is, vond plaats in het seizoen 1960-1961 als “Streekwedstrijden Kennemerland Zuid”. Deelnemende verenigingen waren: SV De Vrijheid (Commissie Haarlem), SV De Vrijheid (Commissie Amstelveen), SV De Vrijheid (Commissie Diemen), SV De Vrijheid (Commissie Heemstede) en Generaal van Merlen (Haarlem) Later kwamen daar De Vrijheid (Commissie Castricum), De Vrijheid (Commissie Heiloo) en SV Werkspoor (Amsterdam) bij.

De Vrijheid Castricum vanaf de jaren ’50
In Castricum werd rond 1947 de aanzet gegeven door Siem Scheerman (de latere uitbater van de Anita-bar in de Torenstraat) en Jan Admiraal, de slager in de Dorpsstraat. Als eerste gelegenheid werd gebruik gemaakt van de rijwielstalling tegenover het NS-station, waar Siem de fietsenstalling beheerde en waar nu Paul Nolet zijn zaak heeft. Na verloop van tijd vonden zij onderkomen in de zaal van café Ammeraal in de Burgemeester Mooijstraat. Toen die zaak werd overgenomen door Theo Bleijendaal werd er boven de zaal met staalplaten een schietbaan aangelegd. Dit werk werd verricht onder de bezielende leiding van Nico Duin en Klaas Schoenmaker.
Om onbekende redenen werd vandaar verhuisd naar café Borst in Bakkum. Dat was jarenlang een succes. De ledenaanwas was groot, maar er werd alleen met .22 geweer geschoten.
Rond 1975 werd begonnen met het schieten met pistool en revolver op zondagmorgen. Die discipline verhuisde naar de constructiewerkplaats van Klaas Schoenmaker aan het Stet. Ongeveer in die tijd ontstond het idee om een eigen vast onderkomen te zoeken. Uiteindelijk lukte dat onder burgemeester van Boxtel. Grond werd beschikbaar gesteld aan de Korte Brakersweg (toen nog een kale ruimte). De bouw werd ter hand genomen door onze secretaris Mats de Nijs, van beroep aannemer. Met behulp van uitgifte van obligaties, giften van leden en een hypotheek van de Rabo en niet te vergeten een geweldige inzet van de leden werd de bouw gerealiseerd. Het onderkomen kon in 1981 geopend worden. Op deze locatie hebben wij tot op heden nog steeds een prachtige schietsportaccomodatie, waar we trots op zijn. Na meerdere verbouwingen en uitbreidingen hebben we nu de beschikking over 10 schietbanen met afstanden tot 25 meter.

De vereniging is opgericht bij akte op 15 juni 1979 voor de destijds te Beverwijk gevestigde notaris mr. R.A.A. Koger. Sindsdien is in de statuten van de vereniging geen wijziging gekomen.

Op 13 mei 2014 is te Castricum een algemene ledenvergadering van de vereniging gehouden, waarbij, met inachtneming van artikel 30 van de statuten, het besluit is genomen tot algehele wijziging van de statuten.

35-jaar na dato van de eerste inschrijving van de akte van de statuten zijn op 25 juni 2014 de statuten van de vereniging algeheel aangepast en bij akte gewijzigd door de te Castricum gevestigde notaris mr. G.W. van Duin om op de Circulaire Wapens en Munitie, die op 15 januari 2013 van kracht werd, aan te sluiten. De vereniging is hiermee tot op heden een door het Ministerie van Justitie erkende schietsportvereniging in Nederland.

Oude luchtfoto van S.V. De Vrijheid Castricum

Luchtfoto S.V. De Vrijheid Castricum 1981

Foto's van onze eerste leden

De eerste leden van S.V. De Vrijheid Castricum

 foto2 aangepast eersteleden SV s

 

Routebeschijving

Schietbaan

S.V. De Vrijheid Castricum
Korte Brakersweg 1
1902 GT Castricum

Naast/achter het Jac. P. Thijsse College
GPS Coördinaten: 52.55100, 4.68777
Bij Google Street View zoeken naar: De Bloemen 67, Castricum

Telefoon 0251-657538 (alleen tijdens openingstijden)

Contact

Stuur een e-mail naar:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.