Verlof WWM

Het verlof tot het voor handen hebben van een vuurwapen, in de volksmond een wapenvergunning genoemd

Je moet minimaal aan de volgende eisen voldoen:

• Minimaal 18 jaar oud.
  • Tenminste een jaar lid van een schietsportvereniging.
  • Je moet goed om kunnen gaan met verschillende wapens.
  • voldoende schietbeurten in je schietregister hebben staan
  • Je mag geen strafblad hebben of een misdrijf hebben gepleegd

Om een verlof tot voorhanden hebben van een vuurwapen aan te vragen ga je eerst naar het bestuur om te vragen of zij je bekwaam genoeg vinden om een wapen te kopen. Heb je de goedkeuring van het bestuur dan vraag je naar een zogenaamd WM3 formulier.

Heb je dit formulier dan kun je met dit formulier naar een wapenhandel gaan om daar een wapen uit te zoeken.
Met dit wapen moet wel een officiële KNSA-discipline geschoten kunnen worden.
Heb je een wapen gevonden dat je graag zou willen hebben en waarmee je de officiële KNSA discipline kunt schieten, dan zal de wapenhandelaar een deel van jouw WM3 formulier invullen, hij vult dan gegevens in over het wapen dat jij wilt kopen zoals het merk, het soort wapen, het wapen nummer enz.
Zodra dit rond is ga je naar het bestuur van je vereniging. Als zij het eens zijn met jouw wapenkeuze en ze vinden jou een bekwame schutter om met dit wapen te kunnen omgaan, dan zullen ook zij een deel van het WM3 formulier invullen en een handtekening met stempel van de vereniging plaatsen.

Met het volledig ingevuld WM3 formulier, je verenigingspas, schietboekje en je ID ga je naar de plaatselijke politie.
Je levert het formulier in bij de afdeling "Bijzondere Wetten" zodat zij jou kunnen natrekken (of je geen strafblad hebt enz.), dit gaat enige tijd duren.

Nu moet je ook een wapenkluis kopen om je wapens en munitie in op te bergen (munitie altijd in een apart af te sluiten gedeelte of aparte kluis).
Deze wapenkluis wordt dan door de politie bij jou thuis gecontroleerd.
Indien de kluis wordt goedgekeurd en alle gegevens kloppen en je aanvraag wordt geaccepteerd dan kun je op het politiebureau je verlof tot voorhanden hebben van een vuurwapen ophalen.

Heb je dit gedaan dan kun je bij de wapenhandel je wapen ophalen.
De politie zal je vragen om na het ophalen van dit wapen nog een keer langs te komen met het wapen (zorg wel dat het wapen opgeborgen is in een koffer of foedraal), ze controleren dan het wapennummer met het nummer dat zij hebben ingevoerd in hun computer systeem.

Klopt dit alles dan kun je naar de schietbaan om je eerste schot met je eigen wapen te lossen.

Bedenk wel, als je geen lid meer bent van een vereniging, dat je het verlof tot voorhanden hebben van een vuurwapen (wapenvergunning) bij de politie moet inleveren en je mag dan ook geen wapens en munitie meer in je bezit hebben.